Een brief aan 12-jarige Renee

Hoi Renee,
Hoe is het op de middelbare school? Eindelijk kun je je draai een beetje vinden. Aan dat pesten op de basisschool dat vier jaar heeft geduurd, is eindelijk een eind gekomen. Je gelooft me misschien niet, maar deze ervaringen -hoe negatief ze ook mogen zijn- maken je uiteindelijk sterker.
Maar het gaat niet vanzelf! Vergis je niet. Aan jezelf werken moet je toch in je eentje doen. Helaas heb je hier een gebroken relatie en wat gebroken vriendschappen voor nodig om dit te zien. Het maakt niet uit, als dat nodig is om je ogen te openen… Het zij zo. Waarschijnlijk is dit uiteindelijk ook beter geweest voor hen. En vrees niet! Er komen echt nog weer nieuwe vriendschappen op je pad. Hele goede zelfs!

Je zult altijd mensen tegenkomen waar je niet mee kunt opschieten. Leer ook van deze mensen, want ze komen niet voor niks op je pad.
Dit brengt me op het volgende: Je hebt niet iedereens zegen en acceptatie nodig. Je bent geen kameleon, dus gedraag je ook niet zo. Je kunt het niet iedereen naar hun zin maken.

Wat wil ik je nog meer vertellen? Hmmm… Hoe cliché het ook mag klinken: Wees jezelf. Niemand schiet er wat mee op als je je constant voordoet als iemand die je eigenlijk niet wil zijn. Probeer niet steeds wanhopig in die grote menigte te passen. Je bent uniek, en dat mag je omarmen! Er zullen uiteindelijk mensen om je heen staan die van je houden zoals je echt bent.

Probeer niet alles te sturen. Dit ga je toch nooit voor elkaar krijgen. Het leven doet wat het wil en je kunt niet alles regelen. Sommige dingen moet je gewoon laten gebeuren en accepteren.
Ook zo’n ding… vreugde of geluk is niet het einddoel in dit leven. Wat ik hiermee bedoel, is dat geluk iets is waar je voortdurend aan zult moeten werken. Het is niet zo dat als je je gelukkig voelt dat er dan endcredits volgen. Geen “En ze leven nog lang en gelukkig.” Het leven is een golfbeweging van hoogtepunten en dieptepunten. Het is niet normaal om altijd vrolijk en altijd gelukkig te zijn. Zo zit het leven niet in elkaar. Leef gewoon iedere dag en probeer de beste versie van jezelf te zijn en te genieten. En voel je niet schuldig als je een keer een periode hebt waarin het minder gaat. Niemands leven is perfect.

Het is oké om fouten te maken. Het is oké om van deze fouten te leren. Van alles in één keer goed doen, heeft nooit iemand wat geleerd.
Vergelijk jezelf niet steeds met anderen. Het leven is geen competitie. Het is dus niet nodig om overal de beste in te willen zijn. Doe alles op jouw tempo, maar werk wel hard. Het is niet nodig om de druk voor jezelf zo hoog op te voeren. Hier wordt je alleen maar onnodig gestrest van.
En dat anderen eerder dan jij een huisje, boompje en beestje hebben… Who cares! Dit komt wel. Doe de dingen die jij leuk vindt om te doen en leef in het nu.

Verandering is niet altijd slecht. Het kan ook betekenen dat je groeit. En ik bedoel nu niet groeien in de lengte. Als je denkt dat je ooit 1,60 meter wordt, kun je het vergeten. Niks mis mee, hoor. Met een lengte van 1,59 meter kun je ook prima oud worden.

Dingen die niet zijn veranderd in deze twaalf jaar… Je houdt nog steeds niet van te laat komen. Je propt nog steeds te veel spullen in je tas en fungeert nog steeds als iedereens wandelende agenda, EHBO-doos, knutselkit en horloge. Maar dit is niet erg, want je helpt anderen graag.
Je bent nog steeds creatief bezig. Misschien wat minder met schrijven, maar wel met tekenen en schilderen.
Hoewel je inmiddels een tatoeage en een piercing rijker bent, ben je nog steeds de brave meid die je altijd was. Het enige waar je mee experimenteert is haarstijlen en haarkleuren. En feesten zoals alle jongeren doen? Dat doe je tijdens concerten.

Dus zet je schrap voor wat er komen gaat. Aan alles komt een eind. Ook de donkere perioden in je leven. Het komt goed. Wees niet bang.

Liefs,
24-jarige Renee.

 

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s